El Club d'Escacs Carcaixent

Probablement la majòria de vosaltres, sapieu que els escacs són un joc mil·lenari d’orige incert, un joc que al nostre poble va donar lloc al Club d'Escacs Carcaixent.

Els antecedents de l’actual Club d'Escacs Carcaixent cal trobar-los al voltant dels anys 20 del segle XX. En aquella època, la gent es reunia per fer unes partides en llocs públics, en especial, en el local del Casino Carcagentino (anomenat col·loquialment La Gallera) situat en el mateix lloc que l’actual Peña Deportiva de Carcaixent, (encara que arquitèctonicament no era el mateix edifici).

Esta afició va anar arrelant al nostre poble, fins que l’any 1968 la Federació Valenciana d’Escacs de l’època va crear la Copa Xúquer per a competir de forma organitzada entre diferents Clubs. Aleshores es va constituir a Carcaixent, un Club federat amb la finalitat de participar en dita Copa.

En aquell any el Club va fer els seus primers dos equips per participar en les respectives categories A i B de dita Copa. En les dues categories el Carcaixent va quedar campió. Eixe va ser l'inici dels Campionats per Equips. Posteriorment es va crear la FACV (Federacion de Ajedrez de la Comunitat Valenciana), a la que hui dia pertanyen tots els clubs d’escacs valencians i que regularment organitza competicions, entre elles la més important, el Campionat per Equips que generalment es disputa entre els mesos de gener i abril.

Des d’aquelles dates fins hui, l’actual Peña Deportiva de Carcaixent  sita en el carrer Comandant Hernández nº 28 és la seu del nostre Club. Allí se celebrà, l’1 de febrer de 1968 la primera reunió del Club, segons figura en l’acta més antiga de la que es guarda constància.

Des d’aleshores el Club d’Escacs Carcaixent ha realitzat multitud d’activitats relacionades amb els escacs, ha participat ininterrompudament en les corresponents competicions de la FACV per equips i en multitud de tornejos individuals, obtenint destacats èxits. Així mateix ha organizat dos campionats d'Espanya juvenils, diversos campionats autonòmics, tres Opens Internacionals Ciutat de Carcaixent, partides simultànies on han participat varios campions d'Espanya, entre ells Miguel Illescas, jugador que a dia de hui continua en l'èlit dels escacs.

També cal destacar que durant les Festes locals s’organitzen diferents activitats d’escacs entre les que figura el “Memorial Eduardo Rubio”, que en el 2011 féu la seua 44ª edició.

D’altra banda el Club ha promogut l'ensenyament dels escacs. Diversos jugadors del Club donaven classes com a activitat extraescolar a les escoles del poble. Finalment es va crear l’Escola d’Escacs per a donar classes en el mateix local del Club (actualment integrada en les Escoles Esportives Municipals).

És importat saber que el Club d’Escacs Carcaixent no fitxa jugadors, ni es paga per jugar, (gràcies, entre d’altres, a que la Peña Deportiva corre amb una part important dels gastos). La filosofia del nostre Club és i ha sigut sempre nodrir-se del planter, ja que el seu objectiu no és guanyar a base de reforçar l’equips amb jugadors forasters, sinó fomentar els escacs a Carcaixent. No obstant cal manifestar que una cosa no trau l’altra, i com a prova recent tenim que enguany (2011) el Club d’Escacs Carcaixent ha ascendit i jugarà la pròxima temporada 2012 en Divisió d’Honor, la màxima categoria dels escacs de la Comunitat Valenciana, formada pels 12 millors equips.

Però esta historia, que ens oferix el passat i que seguix en el present, necesita una continuitat en el futur, necessita que noves generacions de xiquets, de la mà del seus pares/mares, decidisquen endinsar-se en una joc mil·lenari, un esport amb vocació pedagògica, una ciència amb una vessant lúdica i sobretot una activitat que reforça el desenvolupament intel·lectual de xiquets i majors.

Des del Club vos convidem a que acudiu a les nostres instal·lacions per a jugar unes partides i/o a inscriure-vos en l’Escola d’Escacs, estem en C/ Comandant Hernández, 28. Tots esteu convidats en les Festes locals al Campionat obert que celebrem al passeig.


    Vos esperem.

Local i jugadors del Club d’Escacs Carcaixent en la temporada de l’ascens a Divisió d’Honor (2011)

No se ha podido encontrar la URL de especificaciones de gadget.